Składniki
- 250 g margaryny lub masła,
- 6 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
krem:
- 0.5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g margaryny lub masła,
polewa:
- 100 g czekolady,
- 1 duża łyżka masła.
- ok 5 jabłek,
Przygotowanie
Zaczynamy od wyjęcia kostek masła/margaryny z lodówki, by miały temp. pokojową.
Kostkę margaryny miksujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku, mąkę i proszek do pieczenia. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę miksujemy z kakaem i wodą. Na wierzch jasnego ciasta wykładamy delikatnie ciemne.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Układamy je na wierzchu ciasta, lekko dociskając, by powstały fale.
Pieczemy ok 40 min. w 170 stopniach.
Przygotowujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy około pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem i wanilią. Do odlanej porcji dodajemy obie mąki, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy by nie było grudek. Krem należy schłodzić co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.
Następnie ucieramy masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem.
Polewa. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z łyżką masła.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy krem i dekorujemy polewą z czekolady.
Ciasto należy schłodzić przed podaniem.
Zobacz także inne nasze przepisy:
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z fasoli
Ciasteczka maślane
Sałatka z arbuzem i fetą
Karkówka z grilla
Blok czekoladowy
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?