Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Sprawdzony przepis na tradycyjne racuchy. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami to znany i lubiany przysmak. Z naszym przepisem możesz w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu. Zobacz wideo i zdjęcia w galerii. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Składniki na racuchy drożdżowe:

  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • olej do smażenia
  • 3 kwaśne jabłka
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować racuchy drożdżowe?

Zacznij o wyjęcia wszystkich składników z lodówki, by miały temperaturę pokojową.

W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, podgrzanym mlekiem i szczyptą mąki. Odstaw, by drożdże podrosły.

W większym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem waniliowym i kefirem. Dodaj podrośnięty zaczyn drożdżowy i przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 20 min.

Kupuj w dobrej cenie

W tym czasie przygotuj jabłka. Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i ponownie odstaw na ok 15 min.

Gdy całość podrośnie zacznij smażyć racuchy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Na koniec posyp racuchy cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto