2 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny
Średnica i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/cd/39/5f12a8da415d0_o_large.jpg)
fot. Wikimedia Commons/Andreas Kunze/CC BY-SA 3.0
Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]
Smardz jadalny (Morchella esculenta) - jadalny Średnica i kolor: od kilku do 20 cm wysokości. "na całej główce znajdują się szerokie zagłębienia, tak zwane alweole". Kolor jasnożółty z odcieniem brązowym. Trzon: 3-4 cm szerokości. U podstawy nieco grubszy. Pokryty jest małymi, lepkimi ziarenkami. Miąższ: kruchy, biały lub kremowy. Nie ma specyficznego zapachu ani smaku. Występuje często na brzegach rzek i jezior, na skrajach lasów lub przy żywopłotach. W Polsce objęty całkowitą ochroną.