MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny

Średnica i...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 4.0

Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]

Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy. Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine. Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy. Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak. Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Zobacz również

"Przed siebie" - płyta z czterema nowymi piosenkami Andrzeja-Andre Bachledy

"Przed siebie" - płyta z czterema nowymi piosenkami Andrzeja-Andre Bachledy

Prowadziła, mając 1,5 promila alkoholu w organizmie. 33-latka wpadła w Sierakowicach

Prowadziła, mając 1,5 promila alkoholu w organizmie. 33-latka wpadła w Sierakowicach

Polecamy

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Zostań superbohaterem i ratuj ludzkie życie! To musisz wiedzieć o oddawaniu krwi

Zostań superbohaterem i ratuj ludzkie życie! To musisz wiedzieć o oddawaniu krwi