- Indyka kupiłam 31 grudnia w sklepie w jednym z centrów handlowych w Lublinie. Mam go w lodówce, ale nie wiem, czy mogę go skonsumować - z takim pytaniem zadzwoniła do naszej redakcji jedna z Czytelniczek.
Jej obawy wynikają z tego, że w Uścimowie w powiecie lubartowskim wykryto ogniska ptasiej grypy. Właśnie na fermie indyków. Lubelski Urząd Wojewódzki w czwartek poinformował, że do utylizacji zostało już przeznaczonych 40 tysięcy zwierząt.
O sprawę spożywania mięsa indyczego zapytaliśmy w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Lublinie. Jak na razie nie posiada ona informacji, czy mięso z gospodarstw, w których wykryto wirus, trafiło do sprzedaży. Sanepid poprosił o takie informacje służby weterynaryjne, ale nie otrzymał jeszcze odpowiedzi.
- Mięsa drobiowego nie spożywamy na surowo, a po jego obróbce termicznej np. usmażeniu, wirus jest dezaktywowany - uspokaja Joanna Kamińska, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych lubelskiego Sanepidu.
- Koncerty, tańce, życzenia. Sylwester w Chełmie i Kraśniku
- TOP 10 tekstów, które czytaliście i oglądaliście najchętniej
- Sylwester w lubelskich klubach i na balach. Zobacz zdjęcia
- Sylwester 2019/2020: Tak bawiliście się na pl. Litewskim
- Zima niestraszna, przebudowują Park Ludowy. Co już zrobiono?
- Remontują dawny szpital żydowski, obiekt z ponurą historią
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?