Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ptasia grypa w woj. lubelskim. Czy można bezpiecznie jeść indyki?

Redakcja
pixabay.com
Jedna z Czytelniczek ma w lodówce indyka. Kupiła go kilka dni temu i teraz stawia pytanie: Czy skoro wykryto ptasią grypę, można bezpiecznie zjeść to mięso?

- Indyka kupiłam 31 grudnia w sklepie w jednym z centrów handlowych w Lublinie. Mam go w lodówce, ale nie wiem, czy mogę go skonsumować - z takim pytaniem zadzwoniła do naszej redakcji jedna z Czytelniczek.

Jej obawy wynikają z tego, że w Uścimowie w powiecie lubartowskim wykryto ogniska ptasiej grypy. Właśnie na fermie indyków. Lubelski Urząd Wojewódzki w czwartek poinformował, że do utylizacji zostało już przeznaczonych 40 tysięcy zwierząt.

O sprawę spożywania mięsa indyczego zapytaliśmy w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Lublinie. Jak na razie nie posiada ona informacji, czy mięso z gospodarstw, w których wykryto wirus, trafiło do sprzedaży. Sanepid poprosił o takie informacje służby weterynaryjne, ale nie otrzymał jeszcze odpowiedzi.

- Mięsa drobiowego nie spożywamy na surowo, a po jego obróbce termicznej np. usmażeniu, wirus jest dezaktywowany - uspokaja Joanna Kamińska, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych lubelskiego Sanepidu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ptasia grypa w woj. lubelskim. Czy można bezpiecznie jeść indyki? - Kurier Lubelski

Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto