Pączki - smaczna tradycja na tłusty czwartek 2022
Tłusty czwartek to ruchome święto, rozpoczynające ostatni tydzień karnawału. W 2022 r. wypada 24 lutego. To wyjątkowo smakowite i lubiane wydarzenie - święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się bowiem, że tego dnia pozwalamy sobie na nieco więcej słodkości, rezygnując chwilowo z diety. Na stołach królują głównie smażone w głębokim tłuszczu faworki i pączki, które pojawiają się na naszych stołach już w karnawale.
Możliwości jest wiele. Można zrobić np. pączki z:
- dżemem,
- serkiem homogenizowanym,
- czekoladą,
- budyniem,
- pieczone w piekarniku.
Domowe pączki są najlepsze
W tłusty czwartek warto zrobić dla siebie i swoich bliskich domowe pączki. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak ich smak jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w supermarketach gotowców.
Niech nie przerazi Cię ich smażenie! Podpowiadamy, jak zrobić to prosto i bezpiecznie, bez strzelającego oleju.
Sprawdź w galerii, jak zrobić pączki krok po kroku. Kliknij w przycisk!
Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zdarza się, że wyciekający z nich dżem w kontakcie z olejem może pryskać, co jest niebezpieczne i może doprowadzić do poparzenia. Jest na to dobry sposób - upiecz pączki bez nadzienia, a dopiero gotowe nadziej za pomocą rękawa cukierniczego.
Przepis na pączki z różą
(przepis na ok. 36 pączków, czas wykonania: ok. 2,5 godziny)

Akcesoria do pieczenia!
Składniki:
- 100 g drożdży + łyżka cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- szczypta soli
- 15 dkg masła
- 3 łyżki spirytusu
- 2 szklanki mleka
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
- szklanka dżemu z dzikiej róży
- lukier ( szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku)
Jak zrobić pączki z różą?
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.
Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.
Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki.
Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
Nasza rada: olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej "pęcherzyki".
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny - jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wrzątku.
Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.
Pączki nadziewaj dżemem za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polukruj.
Pączki możesz nadziać także kremem czekoladowym, budyniowym, toffi czy powidłami śliwkowymi. Jeśli chcesz, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, posyp jeszcze niezastygnięty lukier skórką pomarańczową lub kolorową posypką. Smacznego!
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić pączki z różą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce