Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Białej Podlaskiej?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej zobaczyć to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Białej Podlaskiej. Można dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy w którym nie występuje sos pomidorowy. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Białej Podlaskiej? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Białej Podlaskiej
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Czym zastąpić tradycyjną pizzę?
Mimo to, że pizza to bardzo popularne i smaczne danie, nie wszyscy mogą ją spożywać, ponieważ jest bardzo kaloryczna. Możesz wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu przy użyciu następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z cukinii
Składniki:
- duża cukinia (lub bakłażan)
- pół szklanki tartego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- pół szklanki migdałów
- jedno jajko
Sposób przygotowania:
- zetrzyj cukinię na drobnej tarce
- wymieszaj z innymi składnikami
- wyrównaj ciasto i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230 stopni
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?