Paluchy drożdżowe z solą i ziołami. Najlepszy przepis! Zobacz wideo i zdjęcia

Katarzyna Puczyńska
Paluchy drożdżowe doprawione grubą, morską solą, czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem to super pomysł na przekąskę np. do piwa, czy na imprezę. Z naszym przepisem przygotujesz je szybko i bez problemu! Zobacz zdjęcia i wideo.

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 żółtka
  • przyprawy: sól gruba np morska, kminek, czosnek niedźwiedzi

Jak przygotować drożdżowe paluchy?

Zacznij od roztarcia w małej miseczce drożdży z łyżeczką cukru. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i odstaw na ok 15 min.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj margarynę i posiekaj. Następnie dodaj żółtka ( białko odstaw na później), sól i drożdże ze śmietaną. Całość zagnieć.

Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw na ok 30 min.

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok 0,5 cm. Nożem lub radełkiem pokrój na podłużne paski ( zobacz zdjęcia w galerii)

Wierzch posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubą solą, czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem.

Paluchy możesz doprawić wedle uznania np. żółtym serem, papryką czy sezamem.

Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 200 stopniach ok 20 min.

Gotowe paluchy możesz podawać do zupy lub jako przekąskę. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

Karkówka z grilla

Ruskie pierogi

Tort czekoladowy

Pączki z lukrem i różą

Czekoladowe muffinki z kremem

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Sernik na kruchym cieście

Kokosanki

Szarlotka na kruchym cieście

Pobierz bezpłatną aplikację Nasze Miasto i bądź na bieżąco!

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

Wideo

Materiał oryginalny: Paluchy drożdżowe z solą i ziołami. Najlepszy przepis! Zobacz wideo i zdjęcia - Janów Lubelski Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3