Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kokosanki. Poznaj przepis krok po kroku na pyszne kokosanki. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mamy dla Was przepis na pyszne kokosanki, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Jest to słodki przysmak bez mąki pszennej i bez tłuszczu. Sprawdź, jak prosto możesz przygotować je w domu. Zobacz wideo i galerię zdjęć.

Składniki na kokosanki:

  • 170 g białek ( białka z 5 jajek)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 g wiórek kokosowych
  • opcjonalnie możesz do kokosanek dodać łyżeczkę cukru waniliowego lub soku z cytryny

Jak przygotować kokosanki?

Zaczynamy od ubicia białek, najlepiej za pomocą miksera elektrycznego. Po ok 2 min. dodajemy stopniowo cukier, a następnie jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ubijamy całość przez ok 15 min. aż masa będzie sztywna. Można to sprawdzić po odłączeniu miksera - piana powinna nie spływać z łyżki.

Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy całość łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy góra-dół na 180 stopni.

Za pomocą dwóch małych łyżeczek nakładamy kokosanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min.

Gotowe kokosanki powinny być lekko zrumienione, chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku. Warto przechowywać je w szczelnym pojemniku. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto