MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Długotrwała głodówka powoduje, że organizm zaczyna czerpać...
fot. vadimgozhda/123RF

Fakty i mity na temat głodówek. Kiedy głodówka jest niebezpieczna?

MIT: Każdy może stosować głodówkę

Długotrwała głodówka powoduje, że organizm zaczyna czerpać energię nie z glukozy, a z tłuszczu. W procesie tym powstają tzw. ciała ketonowe, których nagromadzenie prowadzi do kwasicy organizmu. Jest to sytuacja niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie u chorych na cukrzycę.

Stosowanie głodówek obniża podstawową temperaturę ciała, co skutkuje spadkiem odporności i wzrostem ryzyka zakażeń. Dlatego osoby z chorobami immunologicznymi nigdy nie powinny stosować głodówek.

Warto dodać, że zawsze przed zastosowaniem głodówki należy skonsultować się lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Zobacz również

Biblioteka organizuje kolejny kiermasz książki w Głogowie. Sześć dni z książkami

Biblioteka organizuje kolejny kiermasz książki w Głogowie. Sześć dni z książkami

Wypadek w centrum Legnicy, jedna osoba została ranna. Zobaczcie zdjęcia

Wypadek w centrum Legnicy, jedna osoba została ranna. Zobaczcie zdjęcia

Polecamy

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę