"Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z terenu całej Polski. Trzecia edycja projektu dotyczy kuchni śródziemnomorskiej, w szczególności chorwackiej.
Spotkania składają się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczestnicy oraz zaproszeni goście poznają produkty oraz techniki gotowania stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Potem uczestnicy warsztatów wraz z mistrzem kulinarnym Marcinem Jabłońskim przygotowują spektakularne potrawy z terenu Morza Śródziemnego.
Drugi etap to konkurs, podczas którego trzyosobowe zespoły walczą o przejście do finału. Będą przygotowywać przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy. Zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na finał konkursu, który odbędzie się w styczniu 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej drużyny i najlepszego kucharza III edycji. Ponadto, jury wybierze najaktywniejszego nauczyciela oraz szkołę III edycji.
Laureaci regionalnego konkursu w Białej Podlaskiej otrzymają m.in. kosze produktów firmy Podravka oraz akcesoria kuchenne firmy Fackelmann, awansują też do finału.
Program "Dnia z Podravką" w Białej Podlaskiej
9.40-11.00
pokaz kulinarny Marcina Jabłońskiego w ramach III edycji Dnia z Podravką
- aula szkoły: udział klas gastronomicznych oraz zaproszeni goście
11.00-13.00
konkurs gastronomiczny III edycji Dnia z Podravką z udziałem młodzieży, II Te, III Td, II Tc
14.00
ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie dyplomów
konkurs z obsługi konsumenta
klasy III Tg i III Tc
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?