MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w...
fot. olgavolodina/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wspierają pracę układu krwiotwórczego

Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny, czyli związku ułatwiającego transport tlenu do wszystkich komórek organizmu, a także usuwającego z nich dwutlenek węgla i inne produkty oddychania komórkowego. Sok, zakwas z buraka oraz barszcz czerwony polecane są szczególnie pacjentom z anemią oraz osobom starszym, ze względu na pogorszenie funkcji wytwarzania krwinek czerwonych.

Zobacz również

Przejażdżka po Kielcach z piłkarkami ręcznymi, kolarzami i koszykarzami [ZDJĘCIA]

Przejażdżka po Kielcach z piłkarkami ręcznymi, kolarzami i koszykarzami [ZDJĘCIA]

Oliwskie kapibary ochrzczone! Głosujący zadecydowali

Oliwskie kapibary ochrzczone! Głosujący zadecydowali

Polecamy

„Grzeczny chłopiec”, który ma na swoim koncie zakazaną miłość i zerwane zaręczyny

„Grzeczny chłopiec”, który ma na swoim koncie zakazaną miłość i zerwane zaręczyny

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla