MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. whitestorm/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Papryka żółta

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie ta w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej, bo ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg. Warto wiedzieć, że kolor papryki zależy od stopnia jej dojrzałości, zielona jest najmniej dojrzała, a czerwona najbardziej. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa już zjedzenie 30 g surowej żółtej papryki.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Radomsku, (26.05-1.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Radomsku, (26.05-1.06.2024)

Przegląd tygodnia od 26.05 w Tarnobrzegu

NOWE
Przegląd tygodnia od 26.05 w Tarnobrzegu

Polecamy

Nie zgadniesz, czego możesz użyć, aby pozbyć się siwych włosów. Wypróbuj ten patent

Nie zgadniesz, czego możesz użyć, aby pozbyć się siwych włosów. Wypróbuj ten patent

Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

TYLKO U NAS
Męczą cię koszmary i halucynacje? To może być objaw poważnej choroby

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty