Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 1 kg sera półtłustego,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- zapach/olejek pomarańczowy do ciast,
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekane na kawałki zimne masło, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieść ciasto i schować na minimum 1 godzinę do lodówki.
Ser zmielić razem z masłem. Ubić pianę z białek, a w oddzielnym naczyniu zmiksować żółtka z cukrem i wanilią. Do żółtek dodawać ser, pianę z białek, budynie i zapach pomarańczowy.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowany spód wylać masę serową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Ułożyć z nich na wierzchu sernika krateczkę.
Piec 1 godzinę 15 min w 170 stopniach.
Gdy ciasto wystygnie można dodatkowo polukrować je cytrynowym lukrem ( 5 łyżek cukru pudru ucierać z sokiem z połowy cytryny).
Zobacz także:
Zdrowe ciastka z fasoli
Sałatka z arbuzem i fetą
Karkówka z grilla
Ciasteczka maślane
Blok czekoladowy
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?