18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień z Podravką w ZSRCKU Kościelec

Grzegorz Broniarczyk
Warsztaty poprowadził Łukasz Piliszek
Warsztaty poprowadził Łukasz Piliszek Fot. Grzegorz Broniarczyk
W ”Kulinarne podróże z Podravką” zabrał uczniów ZSRCKU w Kościelcu szef kuchni Łukasz Piliszek. To już druga edycja "Dnia z Podravką", skierowanego do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych.

Warsztaty dla młodzieży poprowadził szef kuchni Łukasz Piliszek, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w Polsce.

Najnowsze filmy z serwisu Głos.TV:
Koło. II Dzień Dawcy Szpiku
Koło. Koncert jubileuszowy "Lutni"

- Chcę zainspirować uczniów do tworzenia zupełnie nowych dań. Wybraliśmy trzy najbardziej popularne kuchnie: śródziemnomorską, azjatycką i sushi. Chodzi o to, żeby pokazać kilka sztuczek kulinarnych, które mogą zainspirować młodzież do dalszej nauki i rozwijania się - mówi Łukasz Piliszek.

Jednak warsztaty to nie wszystko. W drugiej części odbył się konkurs, w którym wystartowało sześć trzyosobowych drużyn.

- Zadaniem uczniów było przygotowanie na bazie wiedzy jaką otrzymali podczas warsztatów oraz z wykorzystaniem przygotowanych produktów, receptury na przekąskę oraz danie główne. Wszystko to musiało być odpowiednio przygotowane i zaaranżowane na talerzu - mówi Katarzyna Hryciuk, nauczycielka ZSRCKU w Kościelcu.

Jury w składzie Łukasz Piliszka executive chef, Aleksandra Ciszewska - organizator, Arkadiusz Jaskot - Atelier Konin, Katarzyna Hryciuk - nauczyciel, oceniało zarówno smak, kreatywność jak i wykorzystanie surowców.

Przyznano trzy nagrody indywidualne, gdzie nagrodą były produkty Podravki: dla Julii Gwiaździńskiej, Sebastiana Dzierzgwy oraz Adriana Jaworskiego. I miejsce w konkursie zdobyła drużyna z klasy II TŻ w składzie Katarzyna Burlińska, Klaudia Marciniak i Sebastian Dzierzgwa, która to w nagrodę pojedzie w styczniu do Warszawy na finał "Dnia z Podravką". Zwycięska ekipa otrzymała nagrody ufundowane przez firmę Podravka i Fackelmann oraz możliwość gotowania pod okiem kucharza i właściciela Atelier z Konina, Arkadiusza Jaskota w jego restauracji.

Udział szkoły z Kościelca w drugiej edycji imprezy jest nagrodą przyznaną dla najaktywniejszej szkoły pierwszej edycji "Dnia z Podravką".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto